Jak filtrować wodę w dzbankach Dafi?

Do czego służy butelka termiczna
Do czego służy butelka termiczna?
4 grudnia, 2019
Pokaż wszystkie

Jak filtrować wodę w dzbankach Dafi?

Jak filtrować wodę w dzbankach Dafi

Dzbanki filtrujące to akcesoria, które coraz częściej stanowią obowiązkowe wyposażenie kuchni. Jest to rozwiązanie i zdrowe, i ekonomiczne, a przede wszystkim ekologiczne. Dzięki dzbankom masz zawsze świeżą wodę do picia pod ręką, dbasz o środowisko naturalne i nie wydajesz pieniędzy na wodę w butelkach. Jak prawidłowo używać dzbanków filtrujących DAFI?

Korzystanie z dzbanka DAFI

Korzystanie z dzbanka filtrującego jest dziecinnie proste, nic w tym skomplikowanego. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego dla siebie dzbanka- wybierać można pośród dzbanków o różnych kształtach, kolorach (można je więc dopasować do wyglądu kuchni czy jadalni), wykonanych ze szkła lub z mocnego plastiku, a także ze wskaźnikami elektronicznymi bądź zwykłymi (manualnymi). Następnie wystarczy odpowiednio umieścić w dzbanku filtr i nadać do niego wody z kranu. Filtrowanie wody trwa najczęściej od jednej do kilku minut- cała woda musi zostać przepuszczona przez wkład z filtrem, następnie można ją pić.

Przed pierwszym użyciem dzbanka oraz filtra warto przefiltrować w nim wodę dwukrotnie i wylać ją lub (lepiej) podlać nią domowe rośliny. Dzbanek filtrujący oczyszcza wodę kranową, tak by była idealnie zdrowa i zdatna do picia, do gotowania, woda przefiltrowana to woda zupełnie lepszej jakości niż ta prosto z kranu. Używanie przefiltrowanej wody w czajniku lub w żelazku zapobiega odkładaniu się w nich kamienia i znacząco wpływa na żywotność urządzeń. Filtry w dzbankach DAFI składają się z węgla aktywowanego oraz z żywicy jonowymiennej. Węgiel absorbuje chlor i jego pochodne, a także detergenty, pestycydy i zanieczyszczenia organiczne. Węgiel jest substancją naturalną jaka pozyskiwana jest najczęściej ze spalanych łupin kokosa. Poprawia zapach i smak wody. Z kolei żywica zmiękcza wodę, wzbogaca ją także w minerały, np. w magnez.

Należy dbać o to, by przefiltrowana w dzbanku woda został wykorzystana w czasie nie dłuższym niż 12 godzin, by nie zalegała dłużej w dzbanku. Filtr posiada taką datę ważności jaka widnieje na opakowaniu, najczęściej jest on przydatny do użycia przez czas jednego miesiąca. O potrzebie wymiany filtra powie nam wskaźnik wymiany filtra umieszczony na pokrywie dzbanka.

Czy dzbanek usunie bakterie?

Dzbanki filtrujące nie są przeznaczone do filtrowania wody z bakterii, jednakże w wodzie kranowej (do której przeznaczone są te dzbanki) bakterii być nie może. A to ze względu na restrykcyjne wymogi sanitarne. Do dezynfekcji wody kranowej służy chlor używany w wodociągach. Filtry dzbankowe usuwają go w procesie filtracji.